Japon Deprem Uzmanı Moriwaki’den depremlerde ölümlere yol açan “İçi Boş Blok” uyarısı!
“Yine Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” sloganıyla yeni bir dönem başlatan KYK Yapı Kimyasalları’nın deprem bölgesindeki şehirlerde verdiği eğitimler devam ediyor. KYK Yapı Kimyasalları, ünlü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ile deprem ve deprem bölgesinde bina güçlendirme konularında eğitimler veriyor. Moriwaki geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş ve Elbistan’daki şube profesyonelleriyle eğitim için bir araya geldi.
Yoshinori Moriwaki , Japon kıdemli inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanıKYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim Tırı “Kaşif” Türkiye’nin deprem bölgelerinde deprem ve bina güçlendirme eğitimleri vermektedir. KYK Yapı Kimyasalları ve Moriwaki, Hatay, Adana ve Osmaniye’nin ardından Kahramanmaraş ve Elbistan’da da deprem bilgilendirme toplantıları düzenledi. Eğitim sırasında Moriwaki’ye KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmelişirket uzmanları da eşlik etti.
Moriwaki, “Yine Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” Japon ideolojisi Kintsugi mottosundan ilham alan proje kapsamında depremin nedenleri, etkileri, hasar azaltma sistemleri, bina güçlendirme sistemleri ve uygulamaları, deprem sırasında yapılması gerekenler gibi konuları sektör profesyonellerine anlattı. ve depremden sonra. Moriwaki ayrıca Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında da bilgi verdi.
Moriwaki: “Kahramanmaraş’ta Büyük Bir Deprem Beklemiyorum”
Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki riskin azaldığını anlatarak, “Artık bu bölgede biriktirdiği enerjiyi serbest bıraktı. Her 100-150 yılda bir 7 büyüklüğünden büyük deprem meydana gelir. Kahramanmaraş’ta 500 yıldır beklenen deprem yere çok yakın bir yerde gerçekleşti. Bu yüzden büyük bir etki yarattı. Artık bu bölgede büyük bir deprem beklenmiyor” dedi.
“Türkiye’deki Yapı Stokunun Yüzde 50’si Yönetmeliğe Uygun Değil!”
Moriwaki, Türkiye’nin bina karnesini değerlendirirken, 21 milyonu aşan bina stoğunun yüzde 50’sinin mevzuata uygun olmadığını da belirtti. Bunun sebebinin ise ‘İmar Barışı’ olduğunu belirten Moriwaki, “Japonya’da imar barışı diye bir şey yok. Japonya’da depremler bize eğitim yoluyla öğretiliyor. Anaokulunda oynarken bize öğretiyorlardı. Türk halkında panik var. Bunlar için eğitim şarttır” dedi.
Moriwaki: “Türkiye’de birçok binaya delikli blok uygulandı”
Kahramanmaraş ve Elbistan’da depremden zarar gören ve yıkılmayı bekleyen binaları da inceleyen Moriwaki, mevcut binaların ise “Delikli blok uygulaması”Tehlikeye dikkat çekti:
“Deprem bölgelerinde çok sayıda asmolen sistem görüyoruz. Türkiye’de birçok yapıda asmolen blok kullanılmaktadır. Ancak Japonya’da içi boş blok sistemi yoktur, yasaktır. Türkiye’de ise 2018 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen uygulaması yasaklandı. “Yeni binalarda kesinlikle asmolen sistemi yapılmamalı. Mevcut binaların da düzeltilip güçlendirilmesi gerekiyor.”
İçi Boş Blok Uygulaması Nedir?
Asmolen blok, binalarda tavan yapımı sırasında tavanın daha düzgün durmasını sağlamak amacıyla döşemelerin ortasına yerleştirilen malzemeye verilen isimdir. 1999 depreminde asmolen blok döşemelerin dolgularının yuvalarından çıkıp apartman içindeki insanların üzerine düşmesi nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Adapazarı Depremi’nin ardından deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Moriwaki: “Deprem eğitimi vermeye devam edeceğim”
Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş ve Elbistan’daki toplantılarda beyin sarsıntısı karşıtı eğitimin büyük değer taşıdığını belirterek, “Ben Türkiye’de yaşıyorum, evim burası. “Dünyanın herhangi bir ülkesinde ‘Türkler sağlam bina yapar’ denilinceye kadar eğitim ve çalışmalarıma devam edeceğim.” Moriwaki, Kahramanmaraş ve Elbistan’ın ardından Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan’da da deprem eğitimleri vermeye devam edecek.
KYK Yapı Kimyasalları Hakkında:
Türkiye’nin önde gelen yapı kimyasalları şirketlerinden biri olan KYK Yapı Kimyasalları, 2001 yılında Eskişehir’de kuruldu. KYK Yapı Kimyasalları, portföyünde; Türkiye genelinde ve yurt dışında 20 farklı noktaya yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, tamir harçları, zemin malzemeleri, sıvalar, astarlar, dış cephe boyaları, katkı maddeleri ve yardımcı malzemelerin satışını yapmaktadır. KYK Yapı Kimyasalları,Eskişehir, Samsun,Adana veDiyarbakır üretim tesislerinde yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahiptir. Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskisehir, İstanbul, İzmir ve Samsun Bölge Müdürlükleri aracılığıyla Türkiye genelinde hizmet veren, dağıtım, perakende ve uygulama yapan 270 ana bayi ve 1.000 alt bayisi ile ürünlerinin ülke geneline yayılmasını sağlamaktadır. Faaliyetlerini %100 yerli sermaye ile sürdüren KYK, halihazırda 116 farklı iş ve 400 çeşit iş ile yönetim sistemleri çalışmalarını TSE, CE ve ISO belgeleriyle yürütmektedir.
Yoshinori Moriwaki Hakkında:
Yoshinori Moriwaki, 1958 yılında Japonya’da doğdu. Yüksek mimar ve inşaat mühendisidir. Japonya Denizaşırı İnşaat Şirketleri Birliği adına İstanbul’daki Marmaray ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü projelerinde kontrolörlük görevlerinin yanı sıra Japonya’da deprem bölgesi olan Sendai’de 13 yıl görev yapan Moriwaki; İsviçre Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy-Honda Otomobil Fabrikası, Şekerpınar-Toyota Fabrikası, Adapazarı-Toyotasa Acil Durum Hastanesi gibi tanınmış projelerde yer almaktadır. Japon otomotiv sektörünün Türkiye’de yaptığı yatırımların neredeyse tamamında yer aldı. Japonya’nın en uzun asma köprüsü AKASHI’yi inşa eden Hazama Ando Corporation’ın İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Denizaşırı İnşaat Şirketleri Birliği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri olan Moriwaki, deprem uzmanı olarak tanınıyor. Moriwaki, Türkiye’nin birçok ilindeki birçok eğitim kurumunda ve sivil toplum kuruluşlarında deprem bilgilendirme eğitimleri verdi. 1999 Marmara depreminden sonra bir aylığına Türkiye’ye geldi ve o tarihten bu yana İstanbul’da yaşıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı