Yaşam

Kanındaki Özel Madde Sayesinde “İki Milyon”dan Fazla Bebeğin Hayatını Kurtaran Adam

Avustralya’nın 81 yaş üstü kişilerin kan bağışını yasaklaması üzerine James Harrison, artık kan bağışı yapamayacak olsa bile “İzin verirlerse devam edeceğim” dedi. telaffuzlarıyla Kelimenin tam anlamıyla insanın içini ısıtıyor.

James Harrison, bağışladığı plazma sayısıyla birlikte Guinness Dünya Rekorları listesi İçeri girmeyi başarır ve birisinin bu rekoru kırmak istemesi ihtimaline karşı listede olduğu için mutludur. Hadi ama bu adam şu an 87 yaşında. “Altın kollu adam”Gelin bizi bu kadar değerli kılan ve içimizi ısıtan şeyin ne olduğuna bakalım.

James Harrison kan bağışında bulunmak için 18 yaşına girmeyi sabırsızlıkla bekliyordu.

14 yaşındayken akciğerinin bir kısmını almak için büyük bir göğüs ameliyatı geçiren James Harrison, üç ay hastanede kaldı ve onu büyük ölçüde hayatta tutan şeyin Kendisine 13 ünite kan verildi Öyle olduğunu söylüyor. Hayatının tanımadığı birçok insan sayesinde kurtarılmış olması Harrison’ı kan bağışı konusunda sabırsız hale getiriyor.

İlk kan bağışına ilişkin belge

Kanun gereği kan bağışı yapmak için 18 yaşına kadar bekleyen Harrison, o günden bu yana 81 yaşına kadar düzenli aralıklarla bağış yapıyor. toplam 1.173 plazma bağışladı.

James Harrison iki torununun ve tahminen 2,4 milyon çocuğunun hayatını kurtardı.

James Harrison’la birlikte hayatta kalan ilk çocuklardan biri

1960’larda yapılan bir keşiften önce birçok bebek hemolitik hastalık İnsanlar (HDN) nedeniyle ölü doğdular veya beyin hasarı nedeniyle erken öldüler. Rh negatif kan kümesinde olan ancak Rh pozitif kanlı bebek taşıyan kadınlarda annenin kırmızı kan hücreleri Fetüse yabancı bir unsur olarak saldırır.Bu hemolitik kan hastalığına neden olur ve bebeğe ciddi zarar verir.

Yapılan keşifle birlikte Rh negatif kanı olan annelere düşük düzeyde Rh-D immünoglobulin enjekte edilerek HDN önlenebilecek. Bu şekilde verilen Anti-D antikorları,Bebeğe zarar vermeden Rh+ kan hücrelerini temizler.

Harrison’ın plazması, hayat kurtaran Anti-D’ye giren nadir bir antikor içeriyor. Harrison, bu antikor doğal olarak üretirBağış yaptıkça vücudu daha fazlasını üretmeye devam ediyor.

Avustralya’da üretilen her Anti-D ampulün içinde James Harrison vardı.

Avustralya’da altı yeni doğan bebekten biri HDN’den etkilenebilir. Ülkedeki kadınların yaklaşık yüzde 17’si bu nedenle Anti-D kullanıyor. Harrison, altın kollu adam, neredeyse her üç haftada bir,Milyonlarca bebek 500-800 ml kan plazması bağışlayarak hayatta kalma şansı yakaladı.

1999 yılında Harrison Avustralya Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ödülden sonra Harrison bunun yapabileceği bir şey olduğunu ve tek yeteneğinin muhtemelen kan bağışlamak olduğunu söyledi. Ayrıca birçok hayat kurtarmanın kendisini yeterli hissetmesini sağladığını da açıkladı.

İğneden korkan kahraman Harrison, 2018’de emekli oldu.

Harrison’ın antikorlarını alan kadınlar ve hayatta kalan çocukları, son bağışında onu yalnız bırakmıyor.

Sağladığı hizmetin bu kadar inanılmaz olmasının sebeplerinden biri de Harrison’ın iğneden korkması. Harrison iğneyi bir kez bile istemedi. Onun koluna girmesini izlemedi.ve kan alınırken daima başka yere baktı.

“Altın kol” tanımı Harrison’ın sağ kolu içindir. Harrison her ne kadar olayın beyinde bittiğini söylese de enjeksiyonu sol kolunda hissetti ama yıllardır sağ kolunda hissetmiyordu. Sağ kolundan bağışta bulundu.Sol kolundan alınan plazma sayısı ise 10’u geçmiyor.

Emekli olduktan sonra Harrison kan bağışlamakdavet etmek.

Kaynaklar: Telegraph, Independent, Washington Post

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

haber-posof.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu