Sağlık

prof. Dr. Mafalda Oliveira İstanbul’da Kanaat Önderi Hekimlerle Buluştu

Barselona Vall d’Hebron Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi ve Vall d’Hebron Kanser Enstitüsü’nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Mafalda Oliveira, İstanbul’da kanaat önderi doktorlarla bir araya geldi. Gilead Türkiye tarafından düzenlenen toplantıya katılmak üzere Türkiye’ye gelen Dr. Oliveira,  Meme kanserinin ciddi bir alt tipi olan “üçlü negatif meme kanseri” alanındaki dünyadaki bilimsel gelişmeleri meslektaşlarıyla tartıştı. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 19.3 milyon yeni kanser vakası görülüyor ve bunun 2040 yılında 30 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Yine aynı verilere göre her yıl yaklaşık 10 milyon insan hayatını kaybediyor. kanser nedeniyle. Meme kanseri, kadınlarda görülme sıklığı açısından dünyada kanser türleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Meme kanseri alt tiplere ayrılsa da her birinin seyri ve tedavisi farklıdır. Alt tiplerinden biri olan üçlü negatif meme kanseri (TNBC), karşılanmamış tedavi ihtiyacının en yüksek olduğu tiptir.

Meme kanseri alanında birçok yenilikçi ilacın araştırılması ve geliştirilmesi çalışmaları sırasında Prof. Dr. Mafalda Oliveira, Gilead Türkiye’nin İstanbul’da düzenlediği toplantıda meslektaşları ile bir araya geldi ve bu alanda dünyadaki bilimsel gelişmeleri tartıştı.

Klinikte yeni ilaçların geliştirilmesi ve sıvı biyopsilerin meme kanserinde tanı, prediktif ve prognostik araç olarak uygulanması üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Mafalda Oliveira, dünyadaki bilimsel gelişmeler ışığında TNBC için şu bilgileri paylaştı:

“Üçlü negatif meme kanseri, tüm meme kanseri vakalarının yalnızca yaklaşık %15’inden sorumlu bir türdür, ancak orantısız bir şekilde meme kanseri ölümlerinden ve meme kanserli genç kadınlarda orantısız sayıda vakadan sorumludur.

İnanılmaz derecede heterojen olması, hastalığın tedavisini zorlaştırır. Çoğunlukla cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve son zamanlarda bazı olgularda immünoterapi ile tedavi edilen bu hastalık için son zamanlarda hastalığın kontrol altına alınmasına ve hastaya sağlanan faydanın artırılmasına yardımcı olacak yeni nesil tedaviler geliştirilmiştir.

TNBC’li hastalar genellikle genç ve sıklıkla ailede meme kanseri öyküsü olan kadınlardır. Hastalık genellikle daha ileri evrede teşhis edilir ve bu tümörler çoğunlukla yüksek dereceli tümörlerdir. TNBC hastalarının %60’ından fazlası tedavi edilebilse de, metastatik hastalık teşhis edildikten sonra 5 yıllık genel sağkalım istenmez. Genç kadınlarda hastalığın geç teşhis edilmesi ve agresif bir seyirle ilerlemesi nedeniyle bu alanda henüz karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanılması ve hastaların yeni tedavilere erişiminin sağlanması önemlidir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

buharkenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu